GELECEKTE YAPAY ZEKANIN ETKİLERİ, BİZİ NELER BEKLİYOR?


GELECEKTE YAPAY ZEKANIN ETKİLERİ, BİZİ NELER BEKLİYOR?

Yapay Zeka ile ilgili en büyük endişelerden biri, bazı mesleklerin silinip gideceği ve işsizlik oranının artacağıdır. Şüpheci yaklaşanlar, şirketlerin çalışanlarının pozisyonlarını yazılımlar ile değiştireceğini ve yapay zeka geliştirildikçe insanlar için iş bulmanın daha da zorlaşacağını düşünüyorlar. Çok fazla gelişmenin olduğu bir diğer alan ise taşımacılık sektörü. Sayısız girişim, kendi kendine giden otomobil, otobüs, kamyon, gemi ve tren üretmeye çalışıyor. Bugün bir uçağa bindiğinizde, uçuşun çoğu evresi otomatik pilotun kontrolünde geçiyor. Pilotlar sadece iniş ve kalkış anlarında kontrolü ele alıyorlar. Yakın zamanda tüm taşımacılık sistemi değişecek ve tüm sürücüler bilgisayarlarla değişmiş olacak. Böylece daha güvenli daha konforlu ve düşük yakıt tüketimli yolculuklar mümkün olacak.
İyimserler, yapay zekanın hayatımıza getireceği gelişmelere insanlığın, bundan önceki teknolojik gelişmelerde olduğu gibi yine ayak uydurabileceğini düşünüyorlar. Bazı meslekler için daha az iş olanağı olacağı kesin, yine de bu gelişmeler farklı iş olanaklarına da imkan sağlayacak. Aslında son birkaç sene, tüm teknolojik gelişmelere rağmen, milyonlarca yeni pozisyon açıldı. Günümüzde çalışabilecek olan toplam nüfusunu 3’te 2’si bir iş sahibi, bu oran 100 yıl önce 3’te 1’e düşüyordu. Yani sadece daha fazla istihdam yaratılmadı, istihdam oranları da iki katına çıktı.

Zaman Tüneli

Kurzweil, 2029 yılında Yapay Zekanın insan zekasına erişeceğini öngörüyor. Yani günümüzden sadece 13 yıl sonra. Bostrom tarafından önde gelen bilim adamları üzerinde yapılan yapay zeka anketinde ise, %10 oranındaki iyimser yaklaşanların öngörüsü 2022 yılı, kötümser yaklaşanların öngörüsü ise 2075 yılı olmuş.
Kurzweil, 2020 yılında insan beyninin küçük nano bilgisayarlar üzerinden kablosuz olarak internete bağlanabileceğini ve böylece insanoğlunun şu zamana kadar ulaştığı tüm bilgiye erişim sağlayabileceğini öngörüyor. Yani beyniniz aynı zamanda bir yapay zeka sistemi halini alacak.  Yukarıda belirttiğimiz gibi, Kurzweil Google’ın yapay zeka kolunun en üst yöneticisi, yani bu tahminler çılgın bilim insanlarının yaptığı uçuk tahminlerden değil. Kurzweil “amacımız insanoğlunun tüm bilgiye erişmesini sağlayacak teknolojiyi üretmek” diyor.
Önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık sektöründe de büyük bir devrim olacağını tahmin ediyoruz. Yapay Zeka üzerinde çalışan birçok bilim insanı önümüzdeki 20 yıl içinde günümüzde en yaygın olan hastalıkların tamamının çaresinin bulunacağını tahmin ediyorlar. Kurzweil’in tahminlerine göre önümüzdeki 10-12 yıl arası, ortalama yaşam süresi yıl başına 1 yıl artacak. Yani önümüzdeki 10 yıl hayatta kalmanız durumunda, ömrünüzde büyük oranda artışlar olabilir.
Kendiliğinden giden araçlar üretildi ve test ediliyorlar. 2020 yılında bu araçların insan kontrolündeki araçları kontrolü altına alıp, yollarımızı fethetmeleri büyük bir olasılık.
Günlük hayatımıza etki edecek bir diğer özellik ise ev otomasyonu sistemleri. Bundan sonra birçok karmaşık görevi aynı anda sadece sesli bir komutla uygulayabilecek kişisel asistanlar hayatımıza etki edecek. Günümüzde bunun birçok örneği halihazırda var ve bu asistanlar gün geçtikçe daha akıllı hale gelecek.

KAYNAKÇA:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köklü İfadeler Nedir ve Köklü İfadelerin Tarihçesi

YAPAY ZEKA NEDİR, NASIL OLUŞTURULUR VE YAPAY ZEKANIN TARİHÇESİ

Köklü Sayıların Gerçek Hayatla Bağlantısı, Gerçek Hayat Problemleri ve Çözümleri